06 listopada 2015, 13:58
Składniki na ciasto:
· Szklanka mąki pszennej, typ 500 (120g)
· 5,5 łyżki mąki kukurydzianej (90g)
· 125g masła ekstra, dobrze schłodzonego
· 1 jajo (50g)
· Szczypta soli
Składniki na farsz:
· Duża papryka (250g),
· Pół średniego brokuła (250g)
· Filet z piersi z kurczaka, duża sztuka (250g)
· Duża cebula (110g)
· Ząbek czosnku
· 4 łyżki oleju rzepakowego
· Przyprawy: sól, pieprz
Składniki na masę jajeczną:
5 jaj (250g) 4 łyżki śmietany 18% 250g tartego sera żółtego, np. Gouda Ząbek czosnku, sól, pieprzCiasto:
Mąkę przesiać do dużej miski i posiekać z masłem. Dodać jajko, odrobinę soli i zagnieść dość sprawnie. (Kiedy masa się nie lepi dodać 2 łyżki wody). Ciasto wyrobić i przełożyć na formę do tarty. Wstawić na 30 minut do lodówki, celem schłodzenia. Piekarnik nagrzać do 200*C Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać grochem (lub innym obciążeniem) i piec przez 20 min, następnie 10 min bez przykrycia. Kiedy tarta się piecze przygotować nadzienie.
Nadzienie:
Paprykę, cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i podsmażyć składniki. Wycisnąć ząbek czosnku, dodać pieprz i podsmażać całość do zarumienienia. Ostudzić.
Masa jajeczna:
Pozostałe jaja rozmieszać ze śmietaną i serem na gładką masę. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Do masy wrzucić przygotowane wcześniej mięso z warzywami i wylać ją na podpieczoną tartę. Całość wstawić do nagrzanego do 190* piekarnika na 35-40 minut.
Taka tarta z kurczakiem to świetny pomysł na kolację czy obiad. Jest bardzo to ciekawa propozycja na ciepłą kolację. Obecność śmietany i sera żółtego sprawia, że jest to danie dosyć tłuste, ale mimo to od czasu do czasu może stanowić ciekawe urozmaicenie codziennej diety.