Przepis – pierogi z kaszą gryczaną
Tagi: kasza gryczana przepisy dietetyczne pierogi z kaszą gryczaną przepisy z kaszą gryczaną
29 lipca 2016, 15:43
Farsz:
· Kasza gryczana, sucha masa - 100g
· Pół kostki twarogu półtłustego lub 150g sera typu Feta
· Czosnek – 2 ząbki
· Mała dymka
· Sól
· pieprz
· Masło - 1 łyżka
Ciasto na pierogi
· 1 Szklanka gorącej wody – 200ml
· 2 szklanki mąki pszennej – 240g
· Szczypta soli
· 10g oleju
Przygotowujemy ciasto:
Na stolnicę wysyp mąkę rozmieszaną z solą i uformuj otwór na środku, wlej w niego olej i wodę i zaparzaj ciasto, zagarniając ręką mąkę do środka. Całość dokładnie uformuj w elastyczną kulę, odstaw na bok przykrywając ciasto ściereczką.
Przygotowanie farszu:
Kaszę gryczaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu i zostaw do ostudzenia. Następnie wymieszaj ją w misce z twarogiem, miętą i czosnkiem. Dokładnie wyrób masę.
Ciasto podziel na porcje, każdą rozwałkuj i wkrawaj kółka. Każde z nich faszeruj porcją kaszy i dokładnie zalepiaj brzegi. Gotowe pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną sprawdzi się również na zimno, zawsze możesz też odgrzać na parze, bądź przysmażyć je na oleju.
Dodaj komentarz