Prosty przepis na pulpety z indyka
Tagi: pulpety z indyka przepis na pulpety z indyka pyszne pulpety z indyka pulpety z indyka przepis
30 grudnia 2015, 14:17
Składniki:
Kilogram piersi z indyka Pół woreczka ryżu białego, przed ugotowaniem – 50g Duża cebula – 100g Średnia papryka – 200g 2 marchewki – 140g Mała pietruszka – 80g Pół szklanki mąki – 65g 250 ml mleka 3 szklanki bulionu warzywnego – 720g 250 ml wody (szklanka) 40 ml oleju do smażenia Słodka papryka, sól i pieprz
Obraną cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Kajzerkę namocz w mleku a ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu i zostaw do wystudzenia. W naczyniu połącz mięso z przyprawami, dodaj ryż i kajzerkę. Całą masę dokładnie wymieszaj i uformuj pulpeciki, które następnie obtocz w mące. Przysmaż je na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.
W garnku rozgrzej łyżeczkę oliwy, wrzuć pokrojoną paprykę, startą marchew i pietruszkę. Warzywa duś do miękkości, dodaj przysmażone pulpeciki, zalej całość bulionem i gotuj ok. 20-30 minut.
Gotowe pulpety z indyka w sosie warzywnym można podawać z ryżem lub ziemniakami, a sos doskonale skomponuje się również z makaronem. Łatwostrawne, pożywne i smaczne danie, idealne na domowy obiad. Smacznego!
Dodaj komentarz