Przepis – pierogi z kaszą gryczaną


Autor: poradydietetyczne
Tagi: kasza gryczana   przepisy dietetyczne   pierogi z kaszą gryczaną   przepisy z kaszą gryczaną  
29 lipca 2016, 15:43

Farsz:

·         Kasza gryczana, sucha masa - 100g

·         Pół kostki twarogu półtłustego lub 150g sera typu Feta

·         Czosnek – 2 ząbki

·         Mała dymka

·         Sól

·         pieprz

·         Masło  - 1 łyżka

Ciasto na pierogi

·         1 Szklanka gorącej wody – 200ml

·         2 szklanki mąki pszennej – 240g

·         Szczypta soli

·         10g oleju

Przygotowujemy ciasto:

Na stolnicę wysyp mąkę rozmieszaną z solą i uformuj otwór na środku, wlej w niego olej i wodę i zaparzaj ciasto, zagarniając ręką mąkę do środka. Całość dokładnie uformuj w elastyczną kulę, odstaw na bok przykrywając ciasto ściereczką.

Przygotowanie farszu:

Kaszę gryczaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu i zostaw do ostudzenia. Następnie wymieszaj ją w misce z twarogiem, miętą i czosnkiem. Dokładnie wyrób masę.

Ciasto podziel na porcje, każdą rozwałkuj i wkrawaj kółka. Każde z nich faszeruj porcją kaszy i dokładnie zalepiaj brzegi. Gotowe pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj do wypłynięcia.

 

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną sprawdzi się również na zimno, zawsze możesz też odgrzać na parze, bądź przysmażyć je na oleju. 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz