Oryginalna tarta z kurczakiem i warzywami


Autor: poradydietetyczne
06 listopada 2015, 13:58

Składniki na ciasto:

·        Szklanka mąki pszennej, typ 500 (120g)

·        5,5 łyżki mąki kukurydzianej (90g)

·        125g masła ekstra, dobrze schłodzonego

·        1 jajo (50g)

·        Szczypta soli

Składniki na farsz:

·        Duża papryka (250g),

·        Pół średniego brokuła (250g)

·        Filet z piersi z kurczaka, duża sztuka (250g)

·        Duża cebula (110g)

·        Ząbek czosnku

·        4 łyżki oleju rzepakowego

·        Przyprawy: sól, pieprz

Składniki na masę jajeczną:

5 jaj (250g) 4 łyżki śmietany 18% 250g tartego sera żółtego, np. Gouda Ząbek czosnku, sól, pieprz

Ciasto:

Mąkę przesiać do dużej miski i posiekać z masłem. Dodać jajko, odrobinę soli i zagnieść dość sprawnie. (Kiedy masa się nie lepi dodać 2 łyżki wody). Ciasto wyrobić i przełożyć na formę do tarty. Wstawić na 30 minut do lodówki, celem schłodzenia. Piekarnik nagrzać do 200*C Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać grochem (lub innym obciążeniem) i piec przez 20 min, następnie 10 min bez przykrycia. Kiedy tarta się piecze przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Paprykę, cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i podsmażyć składniki. Wycisnąć ząbek czosnku, dodać pieprz i podsmażać całość do zarumienienia. Ostudzić.

Masa jajeczna:

Pozostałe jaja rozmieszać ze śmietaną i serem na gładką masę. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Do masy wrzucić przygotowane wcześniej mięso z warzywami i wylać ją na podpieczoną tartę. Całość wstawić do nagrzanego do 190* piekarnika na 35-40 minut.

Taka tarta z kurczakiem to świetny pomysł na kolację czy obiad. Jest bardzo to ciekawa propozycja na ciepłą kolację. Obecność śmietany i sera żółtego sprawia, że jest to danie dosyć tłuste, ale mimo to od czasu do czasu może stanowić ciekawe urozmaicenie codziennej diety.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz